Referat fra møte i Professorforum ved NTNU

 

Tirsdag 28. September 1999 kl 19.00-21.00

Sted: Dragvoll Aud. 3

 

 

Til stede: Ca. 20 medlemmer. Professor Gunn Imsen, Pedagogisk institutt, ble valgt til referent.

 

  1. Velkommen

Leder for professorforum, professor Sigurd Skogestad, ønsket velkommen.

Han brakte videre en oppfordring fra lederen i Studentersamfundet, John Egil Strand, om større akademisk deltagelse på lørdagsmøtene. (I forkant av møtene er det middag med foredragsholderene kl. 17, og professorene oppfordres til å ta kontakt dersom de ønsker å delta på denne for å kunne snakke med foredragsholderne.)

 

II. Speakers corner

 

    1. Status for innføring av ny 5-årig siv.ing. studieplan.
    2. Professor Kjell Malvik, Institutt for teknisk kybernetikk, leder av gradsutvalget for sivilingeniørstudiet (GUS), orienterte. Alle fag er konvertert til 2,5 vekttall. I høst må instituttene legge planer for det nye 8. semester der det skal inn et tverrfaglig emne og prosjekt. Det er ønskelig å legge emner som kan tas fra andre institutt/fakultet i dette semestret. Man tenker seg prosjekt-team à 4 studenter hvor 3 – 4 fagmiljøer er involvert. Det blir 30 prøveprosjekter våren 2000 og det igangsettes våren 2001 i full skala med 300 prosjekter. I 9. semester planlegges et stort fordypningsemne på 7.5 vekttall. Det var en rekke spørsmål til orienteringen.

       

    3. Vil SINTEF B-ordningen likevel overeleve?

Professor Norvald Nesse, institutt for kjemisk prosessteknologi, orienterte om status for SINTEF B-ordningen i øyeblikket. Ekternfinansiert virksomhet ansees som en integrert del av NTNU's virksomhet, og en rekke modeller har vært vurdert, blant annet aksjeselskapsformen. NTNU's regsskapssystem er ennå ikke modent for å motta B-ordningen, og NTNU har nylig bedt SINTEF om å fortsette sin B-seksjon også i år 2000.

 

III. Hovedsak: PROFESSOREN – FORSKER OG/ELLER UNDERVISER?

 

Bakgrunn: NTNU arbeider med å utvikle en undervisningsstartegi. Et utvalgt ledet av prorektor Kathrine Skretting skal presentere sin innstilling overfor kollegiet innen utgangen av året. Det ligger an til at utvalget vil foreslå at undervisning i større grad enn i dag gjøres meriterende, både når det gjelder tilsetting og opprykk. Noen spørsmål er: Er dette riktige veien å gå? Finnes det objektive kriterier for å dokumentere undervisningskompetanse? Blir det antall pedagogiske kurs og timer undervisningerfaring som teller slik som i læreryrket? Eller er det studentenes evalueringer som teller?

 

Det oppsatte foredraget med professor Gunnar Handal, Universitetet i Oslo, måtte dessverre utgå på grunn av sykdomsforfall.

 

Professor Kathrine Sktretting, Prorektor ved NTNU, holdt i stedet en utvidet orientering om arbeidet i undervisningsstrategi-utvalget.

 

Utvalgets mandat gjelder bl.a. spørsmål om undervisningsomfang og undervisningsformer i lys av ny teknologi, ansvar for egen læring, NTNU som lærende institusjon, spesifikke tiltak for evaluering samt alternative vurderingsformer. Utvalget er nå inne i en oppsøkende fase hvor en innhenter synspunkter fra miljøene. Skretting framhevet fire sentrale punkter i arbeidet:

 

1. Nye undervisningsmetoder. Det er trolig for mye vekt på forelesninger og for lite studentaktiviserende arbeidsformer. En drøfter mer prosjektarbeid, problembasert læring og studentevaluering av undervisning.

 

2. IKT og læring, herunder infrastruktur til formålet.

 

3. Eksamensformer. Alternative eksamensformer kan være hjemmeeksamen og gruppeeksamen.

 

4. Tiltak for å gjøre pedagogisk virksomhet meriterende, både ved tilsettinger, opprykk og ved lokale lønnsoppgjør. Dokumentasjon er et problem, og systemet med portefolio er et alternativ det arbeides med.

 

Et gjennomgående problem er hvordan man kan sikre kontinuitet i arbeidet med studiekvalitet. Det kan bli aktuelt å legge en rådgivningsfunksjon til UNIPED-miljøene, og å avsette prosjektmidler til enkeltmiljøer som ønsker å arbeide med slik sikring.

 

I den påfølgende åpne diskusjonen hadde i følgende personer ordet: Gunnar Hærkehård, Martin Ystenes (2 ganger), Einar Aas, Tor Ytrehus, Tore Lindbekk, Gunn Imsen, Terje Lien, Kjell Malvik og Kolbein Bell. Det ble luftet erfaringer fra egne miljøer, ressursspørsmål, ansvarsplassering av studiekvalitet m.m.

 

Cathrine Skretting oppsummerte debatten.

 

IV. Hvilke saker bør tas opp på fremtidige møter i Professorforum?

 

Følgende temaer ble foreslått:

1. Er vi i ferd med å bli et masseuniversitet? Får vi dårligere studenter?

2. Eksamensordningen: Klagerett, sensorer, ressurser.

3. Hva er en sivilingeniør?

4. Hva er et vekttall?

5. De to kulturer: Humaniora vs. naturvitenskap/teknologi (To "cases": En sammenligning av et institutt på Dragvoll og et på Gløshaugen.)

 

Styret vil arbeide videre med forslagene (og mottar gjerne flere forslag).

 

Gunn Imsen/s

referent

Mer informasjon om Professorforum: http://www.chembio.ntnu.no/users/skoge/professorforum/